John's Lambertusblog (III)

John's Lambertusblog (III) | Lang leve de Lambertustoren - Lambertustoren Nederweert
13-03-2018

Bijdrage van John Metselaars over ontwikkelingen rondom de Lambertustoren.

Gewoon dóen!

Elke keer als ik langs de Lambertustoren rijd of loop, word ik een beetje ongedurig. Het blijft te lang stil rondom de toren en het hout van de tijdelijke constructie begint al te verbleken. Het liefste zag ik dat de toren in de steigers stond. Dat er druk gewerkt werd om de kapotte stenen te vervangen, het voegwerk te herstellen en dat de unieke dubbele klokkenstoel gerepareerd werd.

 

Eerst moeten echter de nodige vergunningen aangevraagd worden. Dat hebben we in Nederland met ons allen zo bepaald. De vleermuis moet immers niet teveel verstoord worden, deskundigen moeten zich nog eens kunnen buigen over het restauratieplan en belanghebbenden moeten eventueel hun zienswijzen kunnen geven. En dat kost tijd, veel tijd.

 

Soms vraag ik me af of we hierin niet zijn doorgeschoten. Zou de vleermuis nou echt niet zelf tijdelijk ergens een ander plekje kunnen vinden, heeft de door ons ingehuurde adviseur niet lang genoeg doorgestudeerd om een goed advies te kunnen geven en wie zou er een zienswijze willen indienen tegen de restauratie? En waarom, waarom moet dit allemaal zo veel tijd kosten. Waarom kunnen we niet gewoon dóen?

 

Aan de andere kant: waarom zouden we niet rekening houden met de vleermuis als dit gemakkelijk in de werkzaamheden in te passen is? Leven en laten leven.

En natuurlijk is onze adviseur zeer deskundig, maar twee of drie deskundigen weten meer dan één. Dus hoe fijn is het, dat bij de restauratie van onze Lambertustoren meerdere deskundigen met ons meedenken en ons controleren. Uiteindelijk komt dit onze Lambertustoren zeker ten goede. Dat dit veel tijd kost is logisch. De Lambertustoren is niet het enige bouwwerk, dat in de steigers komt te staan. Er wordt immers overal weer druk gebouwd.

 

Het comité Herstel Lambertustoren werkt in de tussentijd hard door om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onze Lambertustoren. Ik heb veel respect voor alle creativiteit, tijd en energie, die ze hier vrijwillig insteken. Dat is niet niks!

Aanstaande zondag 18 maart is er weer een grandioze actie. Een benefietconcert in de Lambertuskerk met, indien u dit wenst, een VIP arrangement compleet met koffie/vlaai en koud/warm buffet. Ik hoop dat u in groten getale aanwezig bent en dat het evenement is uitverkocht. Dat verdient niet alleen onze toren, maar ook het comité.

 

Ik zeg: Gewoon dóen!