John''s Lambertusblog IV

John''s Lambertusblog IV | Lang leve de Lambertustoren - Lambertustoren Nederweert
16-06-2019

Bijdrage van John Metselaars over ontwikkelingen rondom de Lambertustoren.

Begin februari kwam de Lambertustoren in de steigers te staan voor een grote renovatie. Vanaf dat moment wordt er door aannemer Laudy achter de schermen hard gewerkt. Maar wat gebeurt er achter het blauwe doek?

 

Wat gebeurt er achter de schermen?

Kom je langs de toren dan hoor je regelmatig het geluid van hamers en beitels. Er wordt zowel mechanisch gewerkt als nog ouderwets ‘met het handje’. “Hier komt nog veel vakmanschap bij kijken,” aldus uitvoerder Leon van Hoofwijk.

De afgelopen maanden werden 5 hoofdjes (kraagstenen) verwijderd en werd het arkeltorentje (hoektoren) naar beneden gehesen (zie foto). Het metselwerk waar de spits op stond, moest gerestaureerd worden. Over de hele toren zijn delen van het voegwerk, metselwerk en natuurstenen speklagen verwijderd. Deze worden momenteel hersteld. Het werk ligt mooi op schema.

 

Restauratie in beeld dankzij de fotoclub Nederweert

De fotoclub Nederweert is gevraagd om het renovatieproces in beeld te brengen. Regelmatig gaan de leden, gewapend met camera, naar boven om de werkzaamheden te fotograferen en om filmpjes te maken. Omdat het werk grotendeels achter de schermen plaatsvindt, worden de foto’s de komende tijd op meerdere plaatsen tentoongesteld. Ook worden de foto’s gepubliceerd op deze website en de website van Nederweert.

 

Bijzonder moment

Eind juni wordt de spits van de hoektoren terug geplaatst. Dit is een bijzonder en ook uniek moment. De laatste keer was in 1948. Getuige een inscriptie die we aantroffen in het beton. Ook dit keer maken we hier iets bijzonders van. De burgemeester plaatst, voordat de torenspits teruggezet wordt, een zogenaamde tijdcapsule. Hij geeft dan de volgende generatie die de toren gaat restaureren een unieke en persoonlijke blik in het verleden.

 

We liggen op schema

De werkzaamheden liggen zoals gezegd op schema. Volgens planning wordt de steiger eind oktober afgebroken en is de Lambertustoren na november weer voor iedereen in vol ornaat zichtbaar.